Blog

4 Marzec 2016

Parasole grzewcze jak grzyby po deszczu

Technologia zadziwia nas swoją wymyślnością i zawrotnym tempem na każdym kroku. Nie sposób nie dostrzec w większych aglomeracjach, w restauracyjkach i kawiarniach na wolnym powietrzu...

3 Marzec 2016

Grillowe rady grillowania na węglu

Ruszt to serce grilla, a czysty ruszt to zdrowie i smak – przed każdym grillowaniem ruszty grillowe powinny być dokładnie wyczyszczone wzdłuż krawędzi i w trudno dostępnych zakamarkach. Praktyka...

3 Marzec 2016

Smog w Krakowie i zakaz grillowania na węglu

Ponad normatywne, cykliczne wskaźniki stężenia zanieczyszczenia powietrza w Krakowie i głębsza świadomość mieszkańców o szkodliwości wchłanianych toksyn na własne życzenie w końcu zaowocowało...

3 Marzec 2016

Wyrafinowane techniki grillowania

Grillowanie staje się eksperymentem, pasją i sztuką. Zamiłowanie do kontaktu z naturą, do pikniku, do biesiadowania na wolnym powietrzu coraz bardziej kusi nas do zgłębiania arkan sztuki...

3 Marzec 2016

Pamiętaj o tym przy zakupie grilla

Wraz ze zwiastunami sezonu na grilla rodzi się pytanie czy są jakieś kryteria, którymi można się kierować przymierzając się do zakupu. W chaosie informacji o grillowaniu i grillach na portalach,...

3 Marzec 2016

Dlaczego grille z Ameryki Północnej?

Made in USA oznacza jakość. Na rynku krajowym od dwóch lat wyraźnie rysuje się trend zainteresowania renomowanymi markami grilli z Ameryki Północnej. Na coraz powszechniejszych akademiach...

2 Marzec 2016

Geneza grilla

Grillowanie to forma przygotowania mięsa nad ogniem, która sięga czasów prehistorycznego paleolitu, czasów odkrycia ognia datowanego na 75 tysięcy lat p.n.e. Niektóre źródła podają inną orientację czasową...

2 Marzec 2016

Zdrowe grillowanie

Temat rzeka, a na pytanie "czy grillowanie jest zdrowe?" padają zawsze niejednoznaczne argumenty. Temat na czasie nie tylko, kiedy sezon na grilla jest w pełni, ale w ogóle cały czas, bo...