Pstrąg prosto z grilla

Jedną z najlepszych ryb do grillowania jest pstrąg. Wystarczy kilka przypraw, godzina marynowania i dosłownie kwadrans, by uzyskać pyszną i aromatyczną potrawę. Przepisów na pstrąga z grilla jest wiele, a my tym razem proponujemy rybę o delikatnie cytrusowym aromacie podawaną z sosem paprykowym. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na pstrąga z grilla

Składniki marynaty:

  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • pomarańcza – 1 sztuka
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • imbir – mały kawałek
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Składniki do sosu:

  • papryka czerwona – 2 sztuki
  • miód – 1 łyżeczka
  • papryka czerwona mielona
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Marynowanie pstrąga

Do naczynia szklanego wlej wyciśnięty z pomarańczy sok, starty korzeń z imbiru, sos sojowy, oliwę i szczyptę pieprzu. Wszystko wymieszaj. Do naczynia włóż wyporcjowane filety (o wadze ok. 0,7 - 0,8 kg), wszystko wymieszaj, przykryj folią i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po wskazanym czasie wyciągnij filety z naczynia, pozwól im dojść do pokojowej temperatury i osusz na ręczniku papierowym.

Grillowanie pstrąga

Rozgrzej grill do temperatury 230 - 290°C do metody bezpośredniej (grillowanie bezpośrednio nad źródłem ciepła). Połóż na ruszt przygotowane 2 sztuki papryki potrzebnej do zrobienia sosu i opiekaj przez 4 - 6 minut. Paprykę usuń z rusztu, gdy na jej skórce pojawią się pęcherzyki.

Po usunięciu papryki, połóż na ruszcie folię aluminiową. Na folii ułóż pstrągi, mięsem w stronę rusztu. Całkowity czas pieczenia wynosi około 6 - 8 minut. Filety należy przewrócić na drugą stronę, gdy mięso będzie odchodzić od folii.

Przygotowanie sosu

Ugrillowaną paprykę przykryj folią do wystygnięcia. Po wystygnięciu nadpieczoną skórkę usuń, a miąższ drobno posiekaj i włóż do szklanego naczynia. Do naczynia dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Polej sosem ugrillowane porcje pstrąga i zaserwuj.