Łosoś z grilla z warzywami - przepis

Łosoś w marynacie cytrynowo-rozmarynowej serwowany z miksem grillowanych warzyw. Brzmi smakowicie? Zapoznajcie się z naszym przepisem i koniecznie go wypróbujcie!

Łosoś z grilla z warzywami – przepis

Składniki marynaty:

  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • sok wyciśnięty z cytryny – 2 łyżki
  • zielona pietruszka – pęczek
  • rozmaryn – kilka listków
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Składniki miksu warzywnego

  • cukinia średniej wielkości – 1 sztuka
  • marchew – 2 sztuki
  • papryka czerwona średniej wielkości – 1 sztuka
  • papryka żółta średniej wielkości – 1 sztuka
  • papryka zielona średniej wielkości – 1 sztuka
  • olej – 5 łyżek
  • curry – ½ łyżki
  • sól

Cukinię i marchewkę pokrój w plasterki, natomiast paprykę na kawałki. Warzywa umieść na folii aluminiowej, polej olejem i zawiń.

Marynowanie łososia

Do naczynia szklanego włóż posiekaną drobno zieleninę (pietruszkę, rozmaryn), dwie łyżki wyciśniętego soku z cytryny i oliwę z oliwek. Filet 0,5 kilogramowy pokrój na porcje wg uznania. Porcje przypraw solą, pieprzem i posmaruj marynatą, używając pędzelka silikonowego i pozostaw w naczyniu z resztą marynaty. Odstaw naczynie do lodówki pod przykryciem na 3 - 4 godziny, przewracając od czasu do czasu kawałki w środku naczynia. Po podanym czasie wyciągnij filety z naczynia, pozwól dojść do pokojowej temperatury i osusz na ręczniku papierowym.

Grillowanie łososia i warzyw

Rozgrzej grill do temperatury 230 - 290°C do metody bezpośredniej (grillowanie bezpośrednio nad źródłem ciepła). Osuszone filety umieść na rozgrzanym, czystym ruszcie mięsem do rusztu. Całkowity czas pieczenia wynosi około 6 - 8 minut. Przewrócić na drugą stronę, gdy potrawa będzie odchodzić od rusztu.

Po dwóch minutach pieczenia połóż w tej samej strefie ciepła warzywa zawinięte w folię. Całkowity czas pieczenia warzyw wynosi 6 minut. Po upieczeniu warzywa rozłóż na talerzu, a obok umieść łososia. Dobierz sos według uznania. Do ryb szczególnie polecamy sos imbirowo-miodowy.