Tradycyjny kurczak z rożna

Przygotowanie marynaty

Składniki:

  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • Papryka czerwona chili (może być słodka mała)
  • Cebula średniej wielkości
  • Limonka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Ziele angielskie - kilka ziaren
  • Sól morska
  • Pieprz czarny zmielony

 

Marynowanie

Do naczynia szklanego dodaj pokrojoną drobno cebulę, paprykę z ziarnami (lub obraną z ziaren i rdzenia), przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone ziele angielskie (albo rozkruszone), sok z limonki wyciśnięty na wyciskarce, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko wymieszaj mikserem. Dodawaj dawkowaniem strużki oliwy i jeszcze raz mieszaj mikserem. Kurczaka wyciągnij z lodówki, odstaw na kilka minut, aby ochłonął i osusz w ręczniku papierowym. Rozprowadź marynatę na całym kurczaku na zewnątrz i wewnątrz. Odstaw do lodówki na 12 godzin.

 

Grillowanie

Wyciągnij kurczaka z lodówki i odstaw na pół godziny, aby doszedł do temperatury pokojowej. Dla zwartości podczas obracania na rożnie przewiąż nićmi kuchennymi udka i skrzydełka, albo wepnij odstające części wykałaczkami, choć nie jest to zabieg konieczny. Ze szpikulca rożna ściągnąć jedną kotwę, wetknąć w tuszkę od strony karku, nałożyć kotwę i dokręcić dla zabezpieczenia przed zsuwaniem. Kurczaka grillować w technice pośredniej  przez 1,5 godziny (lub krócej 1¼ godziny), na grillu węglowym lub gazowym w temperaturze około 180 - 200°C pod pokrywą. Na ruszcie pod obracanym kurczakiem ustawić tackę z 250 ml wody. Gromadzony tłuszcz i woda wskutek odparowania aromatyzują potrawę. Pod koniec grillowania nakłuć kurczaka - mięso jest upieczone gdy wypłynie przeźroczysty sok, natomiast gdy mętny, mięso wymaga dalszego grillowania. Gdy mamy do dyspozycji termometr, po nakłuciu do kości, temperatura powinna być około 75°C - wtedy można zakończyć pieczenie.
Po grillowaniu zsuń kurczaka z rożna, postaw w pozycji pionowej na kilka sekund, aby tłuszcz spłynął i odstaw pod folią w pozycji leżącej na 10 minut dla ochłonięcia.