Hamburgery wieprzowe z grilla

Co można powiedzieć o światowym fastfoodowym przysmaku w przypadku, gdy powiedziano prawie wszystko? Jedynie to, że robiony domowym sposobem z grilla jest jeszcze smaczniejszy niż ten z McDonald's. A samo domowe przyrządzanie jest proste i szybkie.

 

Mięso, przyprawy i dobry grill.
Receptury z dedykowanym zestawem przypraw (sól, pieprz, czosnek, skrojona cebula, papryka, chili itp.) są bardzo podobne, chociaż fantazja wprowadzania innych przypraw egzotycznych jest nieograniczona. Jakość dobrego hamburgera zależy od jakości mięsa wieprzowego. Dla metody domowej zaleca się mięso z chudej szynki wieprzowej.
Grillować można węglowo, gazowo, elektrycznie. Zaleca się technikę bezpośrednią (bezpośrednio nad źródłem ciepła) w zakresie średnich temperatur 175 - 230°C do 12 - 15 minut z jednokrotnym odwróceniem strony. Tuż przed końcem grillowania (1 minuta) wstawiamy na ruszt połówki bułki z przeciętymi stronami.
Poniżej przykładowo podano przepis na szybkiego klasycznego znakomitego burgera w pakiecie rodzinnym dla czterech osób przyrządzanego na grillu węglowym.

 

Czas przyrządzania 30 minut a składnikami są kolejno:

  • zmielone mięso wieprzowe 1/2 kg
  • musztarda pikantna 2 łyżeczki
  • pieczarki duże 2 sztuki
  • ser żółty 75 g
  • 4 bułki do hamburgerów
  • sałata lodowa (masłowa) 4 listki
  • pomidor duży
  • oliwka z oliwek
  • czosnek ząbek
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania
Do mięsa dodajemy musztardę i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy cztery kotlety mielone mnie więcej tej samej wielkości. Dodatkowo przyprawiamy jeszcze z obu stron. Pieczarki przekrajamy na pół, nacieramy czosnkiem, skrapiamy oliwą i posypujemy klasycznymi przyprawami solą i pieprzem.


Grill rozgrzewamy do techniki bezpośredniej. Kładziemy na ruszt przygotowaną całość i grillujemy 10 minut, w połowie przekładając wszystko i monitorując pieczenie. Pod koniec grillowania osypujemy hamburgery  uprzednio startym żółtym serem. Odkładamy ugrillowane produkty na bok dla ochłonięcia, a w międzyczasie grillujemy 8 połówek bułek przez 30 sekund.

Prawie gotowe... mniam
W akcie finalnym na połówki układamy kolejno: liść sałaty, plaster pomidora, ugrillowaną porcje mięsa, pieczarkę i przykrywamy druga połówką. I w końcu rodzinna degustacja szybkiej burgerowej przekąski.