Praktyczne porady o grillowaniu ryb

Jak grillować ryby? Ile czasu je marynować? Czy warto korzystać ze specjalnych koszów do grillowania ryb? Jak często przewracać płaty i wreszcie – jak dobrać temperaturę grillowania? O tym wszystkim przeczytasz w naszym mini poradniku.

Krótki czas marynowania

Mięso ryb z natury jest miękkie, posiada inną budowę mięśni niż wołowina czy wieprzowina. Stosowane marynaty działają szybko, gdyż łatwo wnikają w miękką strukturę i powodują dodatkowe niepotrzebne zmiękczanie. Stąd ważne jest, by ograniczyć czas marynowania przed grillowaniem. Zbyt miękki filet z ryby jest trudny do grillowania i manewrowania podczas pieczenia, ponieważ płaty mogą się rozpaść. Niezbędnym składnikiem marynaty jest sól i to z dwóch powodów. Po pierwsze – wzmacnia smak, a po drugie – posiada właściwość absorbowania wody z tkanki mięsnej, przez co ryba podczas pieczenia jest bardziej zwarta.

Ostrożnie podczas grillowania

Gdy grillujemy rybę o bardziej zwartym mięsie (łosoś, tuńczyk, sieja itp.) i większej zawartości tłuszczu, to umieśćmy ją w specjalnym koszu do grillowania, co zabezpieczy mięso przed rozpadnięciem się lub przywarciem do rusztu. W przypadku, gdy mięso ryby jest delikatne, należy zawinąć rybę w folię aluminiową. Rybę podczas pieczenia odwracamy tylko raz. Jeśli postanowimy przewracać rybę częściej, to niemal na pewno mięso przywrze do rusztu.

Inne zasady grillowania ryb

Ryby grillujemy na rozgrzanym ruszcie, a im cieńszy filet, tym bardziej powinien być rozgrzany ruszt. Dlaczego? Wysoka temperatura powoduje powstanie cienkiej skorupki na powierzchni płata, co skutkuje łatwym odejściem ryby od gorącego rusztu.

Czas grillowania płata z jednej strony jest dłuższy niż z drugiej. Grillowanie odbywa się zazwyczaj pod pokrywą. Dlatego podczas grillowania – gdy powierzchnia przylegająca do rusztu pokrywa się skorupką – wierzchnia warstwa już się gotuje i aby się podpiekła po odwróceniu stron, potrzebuje znacznie mniej czasu. Ryby grilluje się metodą bezpośrednią nad żarem węgla w przypadku grilla węglowego lub na ruszcie położonym centralnie nad włączonym palnikiem gazowym.