Łosoś na cedrze po bułgarsku

Łosoś na cedrze – składniki

Z podanych składników uzyskamy 4 porcje potrawy.

Składniki główne

  • filet z łososia – około 1 kg
  • cukier brązowy – 100 g
  • sól
  • pieprz czarny zmielony

Składniki na sos

  • oliwa z oliwek – ¼ szklanki
  • orzechy laskowe delikatnie uprażone – 50 g
  • chleb pszenny – 2 kromki
  • cytryna – 1/2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • natka pietruszki – pęczek
  • sól morska gruba – 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie sosu

Orzechy i czosnek zmiksuj w blenderze. Kromki chleba zamocz, odciśnij, a następnie dodaj do orzechów. Dolej również sok wyciśnięty z połówki cytryny. Wszystko wymieszaj blenderem, sukcesywnie dodawaj oliwę podczas miksowania. Po uzyskaniu konsystencji roztworu, dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj.

Grillowanie łososia

Fileta pokrój na porcje w poprzek, bez naruszenia skóry. Przypraw solą i pieprzem, stronę mięsną posyp brązowym cukrem.

Przed grillowaniem mocz deskę cedrową w roztworze wody z solą przez około godzinę. Rozgrzej grill do temperatury rzędu 175 - 220°C. Łososia należy grillować techniką tradycyjną (bezpośrednio nad źródłem ciepła) przez 20 - 30 minut.

Deskę połóż na rozgrzany ruszt i zostaw na około 5 minut. Gdy deska zacznie się dymić, odwróć ją do góry gorącą powierzchnią i ułóż na niej przygotowane filety skórą do gorącej deski. Zamknij pokrywę grilla na 20 - 30 minut. Po 20 minutach sprawdź, czy ryba jest gotowa. Jeśli nie, to grilluj jeszcze chwilę. Upieczoną rybę serwuj z dodatkiem przygotowanego wcześniej sosu.