Pstrąg grillowany w całości

Ryby z grilla smakują wyśmienicie. Wystarczy delikatna marynata oraz odpowiednie ustawienie temperatury, by mięso było aromatyczne i soczyste. Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na pstrąga grillowanego w całości. Grillowanie tej ryby zajmuje mniej niż 10 minut.

Składniki na marynatę

  • rozmaryn świeży – 4 gałązki
  • tymianek świeży – 4 gałązki
  • czosnek – 1 ząbek
  • wino białe wytrawne – 30 ml
  • oliwa z oliwek – 30 ml
  • sól
  • pieprz

Podane składniki wystarczają na zamarynowanie pstrąga o wadze 1 kg.

Przygotowanie marynaty

  1. Czosnek zmiażdż w prasce.
  2. Jedną gałązkę rozmarynu i tymianku drobno posiekaj.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce.
  4. Odstaw marynatę na 30 minut.

Przygotowanie pstrąga przed pieczeniem

  1. Rybę ponacinaj w odstępie 2 cm.
  2. Polej kilkakrotnie marynatą i odstaw na 30 minut.
  3. Po 30 minutach nafaszeruj rybę plastrami cytryny i pozostałymi gałązkami rozmarynu i tymianku.
  4. Dopraw pstrąga solą i pieprzem.

Grillowanie pstrąga w całości

Przygotuj grill do grillowania bezpośredniego. Temperatura powinna wynosić  150 - 180°C. Rybę umieść na ruszcie lub w specjalnym koszu. Grilluj każdą stronę przez 3 - 4 minuty. Pstrąg ugrillowany w całości wyśmienicie smakuje solo, ale możesz serwować go również z ulubionymi dodatkami.