Kurczak grillowany w dymie wiśniowym

Kurczak grillowany w całości to pyszna i aromatyczna potrawa, szczególnie jeśli dodamy do niego orzeźwiającą marynatę i zastosowujemy wiórki do wędzenia - najlepiej wiśniowe. Jak przygotować kurczaka, by nie stracił soczystości?

Kurczak grillowany w dymie wiśniowym – składniki podstawowe

  • kurczak – 1,2-1,5 kg
  • marynata
  • wiórki wiśniowe – 150-200 g

Składniki marynaty

  • cytryna – 1/2 sztuki
  • pomarańcza – 1/2 sztuki
  • cebula – 1/4 sztuki
  • czosnek – 1/4 główki
  • cukier brązowy – 3 łyżki
  • czarny pieprz mielony – 1 łyżeczka
  • papryka w proszku – 1 łyżeczka
  • chilli mielone – 1 łyżeczka
  • sól morska – 1 łyżeczka

Sposób przyrządzenia marynaty

Z połówek cytryny i pomarańczy zetrzyj skórki, wysyp na rozgrzaną patelnię i mieszaj do lekkiego zarumienienia. Do pojemnika wsyp podpieczone skórki i resztę składników. Chilli opcjonalnie można wyeliminować, jeśli nie chcesz uzyskać ostrego smaku. Marynata może być przechowywana w pojemniku w ciemnym miejscu.

Wiśniowe wiórki do wędzenia GrillPro

Sposób przyrządzania kurczaka

  1. Po wyciągnięciu kurczaka z lodówki odstaw go na bok, aby osiągnął temperaturę pokojową. Całego natrzyj przygotowaną marynatą, włóż do środka połówkę cytryny i pomarańczy.
  2. Wiórki zamocz w wodzie na 30 minut.
  3. Rozgrzej grill (węglowy lub gazowy) do temperatury 150-175°C do metody pośredniej.
  4. Wiórki wiśniowe umieść w wędzarce i połóż na aromatyzerach lub wysyp równomiernie na żar, jeśli grillujesz na grillu węglowym.
  5. Kurczaka umieść pośrodku źródeł ciepła, nie bezpośrednio nad nimi. Pod potrawą umieść tackę, aby skapujący tłuszcz aromatyzował potrawę.
  6. Kurczaka grilluj metodą pośrednią przez 45 - 60 minut. Gdy nakłujesz udko kurczaka i wypłynie z niego przezroczysty sok to znaczy, że potrawa jest gotowa. Najpewniejszym sposobem jest pomiar temperatury mięsa przy kości sondą – temperatura powinna wynosić około 70 - 72°C.
  7. Kurczaka ściągnij z rusztu i odstaw na bok na około 10 minut.
  8. Serwuj z sałatką i ziemniakami lub innymi dodatkami.

Smacznego!