Wystrzałowe burgery z grilla

Co decyduje o wspaniałym smaku burgerów z grilla? Soczystość, grubość, kształt, przyprawianie oraz sposób grillowania. Jak przygotować idealnego wołowego burgera? Które przepisy warto przetestować? Wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.

Soczystość, grubość, kształt i przyprawianie burgerów

soczystości decyduje tłuszcz zawarty w mięsie, dlatego należy wybierać mięso z zawartością tłuszczu około 20%. Łopatka wołowa zawiera 18 - 20% tłuszczu, a udziec wołowy tylko 12%. Dla poprawy smaku mięsa, oprócz tradycyjnego przyprawiania, można dodać domieszkę innych smakowo lepszych gatunków mięs jak na przykład polędwicę.

Na pozór błahostka, ale jednak niezwykle ważnym aspektem jest grubość surowego burgera. Nie może być ona niższa lub wyższa niż 2 cm. Zbyt cienko uformowany plaster błyskawicznie traci na soczystości podczas grillowania zanim wytworzy się ochronna chrupiąca skórka. Natomiast zbyt gruby burger, zanim w środku osiągnie stan wypieczenia, może się wcześniej niekorzystnie przypiec na powierzchni, nawet do stanu lekkiego zwęglenia.

Dlaczego kształt jest ważny? Podczas wypiekania mięso się wybrzusza, co uniemożliwia położenie na nim dressingów. Stąd musi być płaski z wgłębieniem w środku, które formujemy np. za pomocą kciuka. Można również zastosować formę do burgerów Outdoorchef, która idealnie wydziela ilość mięsa i formuje kształt.

Mięso z wołowiny jest w smaku dosyć mdłe. Dlatego konieczne jest doprawianie, głównie pieprzem i solą, jak również drobno posiekaną lub startą cebulą, chilli i innymi przyprawami.

Jeśli chodzi o sposób grillowania, to burgery grillujemy metodą bezpośrednią (nad źródłem ciepła) w zakresach temperatur 175 - 230°C i 230 - 290°C. Sygnałem, że możemy odwrócić na ruszcie burgery, jest stan ich przywierania – jeżeli mięso już nie przywiera, to jest to właściwy moment do przewrócenia na druga stronę.

Burger z serem Brie i cebulą – przepis

Składniki na 4 porcje

  • mielona wołowina – 700 g
  • okrągłe bułki – 4 sztuki
  • ser pleśniowy Brie – 50 g
  • cebula lub szalotka – 125 g
  • rukola drobno posiekana – 2 garści
  • wywar drobiowy lub wołowy – 3 łyżki
  • bułka tarta – 3 łyżki
  • musztarda drobnoziarnista – 5 łyżek
  • sól morska gruboziarnista – 1 łyżeczka
  • pieprz – 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki

Burgery z serem Brie – przygotowanie

  1. Do mięsa dodaj bułkę tartą, pieprz, sól oraz wywar i dokładnie wymieszaj.
  2. Wydziel 4 porcje mięsa. Uformuj burgery, pamiętając o tym, by na środku zrobić kciukiem wgłębienie.
  3. Do każdej porcji wciśnij we wgłębienie 10 gramów sera Brie i obtocz go mięsem, aby nie wyciekał podczas pieczenia.
  4. Cebulę lub szalotkę pokrój w cienkie plastry i duś na oliwie przez 20 minut.
  5. Rozgrzej grilla do temperatury 230 - 290°C.
  6. Połóż burgery na ruszcie i grilluj metodą bezpośrednią przez 8 - 10 minut. Przewróć na drugą stronę wtedy, gdy burger już nie przywiera do rusztu.
  7. W ostatniej minucie grillowania połóż połówki bułki na ruszt.
  8. Dolną połówkę bułki posmaruj musztardą. Ułóż na niej kolejno: rukolę, burgera, cebulę i przykryj druga połówką.

Burger z pieczarką z grilla – przepis

Składniki na 4 porcje

  • mielona wołowina – 500 g
  • okrągłe bułki – 4 sztuki
  • duże pieczarki (portobello) – 2 sztuki
  • sałata masłowa – 4-8 liści
  • pomidor – 1 sztuka
  • ser cheddar – 75 g
  • bułka tarta – 3 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól morska – 1 łyżeczka
  • pieprz – 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka

Burgery z pieczarką – przygotowanie

  1. Do mięsa mielonego dodaj bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  2. Wydziel 4 równe porcje mięsa, uformuj burgery z wgłębieniem w środku (odcisk kciuka).
  3. Kapelusze pieczarek przetnij na połowy, natrzyj przepołowionym ząbkiem czosnku, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem.
  4. Rozgrzej grill do temperatury 230 - 290°C.
  5. Mięso oraz pieczarki ułóż na ruszcie i grilluj metodą bezpośrednią przez 8 - 10 minut. Przełóż wtedy, gdy burgery przestaną przywierać do rusztu, a pieczarki się zarumienią.
  6. 2 minuty przed końcem grillowania posyp burgery startym serem.
  7. W ostatniej minucie grillowania połóż połówki bułki na ruszcie.
  8. Na dolnych połówkach bułek połóż kolejno liście sałaty, burgera z roztopionym serem, pieczarkę, plaster pomidora i przykryj górnymi połówkami bułki.

Smacznego!