Ciasto ananasowe z grilla

Ciasto z grilla? Czemu nie! Na profesjonalnych modelach grilli można przygotować właściwie każdą potrawę, w tym różne słodkości. Wystarczy posiadać kilka akcesoriów i znać prawidłowy przepis.

Ciasto ananasowe z grilla – składniki

Składniki wypełnienia:

  • plastry ananasów (każdy o grubości 1 –  1,5 cm skrojone bez twardego rdzenia) – 6 sztuk
  • roztopione masło  – 2 łyżki
  • cukier brązowy – 125 g
  • śmietana  –  4  łyżki
  • mielony cynamon – 1/2 łyżeczki

Składniki ciasta:

  • mąka pszenna – 100 g
  • maślanka – 180 ml
  • jaja rozmiaru L – 2 sztuki
  • masło – 125 g
  • cukier – 175 g
  • cukier waniliowy – jedno opakowanie
  • soda – 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia –  1 łyżeczka
  • sól morska – 1/2 łyżeczki

Ciasto ananasowe z grilla – przygotowanie

  1. Krążki ananasa posmaruj płynnym masłem i umieść na rozgrzanym maśle. Grilluj metodą bezpośrednią w temperaturze 180 - 230°C przez 4 - 6 minut. Odwróć tylko raz po ukazaniu się brązowych prążków.
  2. Krążki ananasa ściągnij z rusztu i ostudź. Jeden krążek zachowaj w całości, a resztę przekrój na pół.
  3. Przygotuj ciasto: w pierwszej misce wymieszaj sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką jaja i maślankę. W trzeciej misce ubij robotem masło z cukrem, a potem – przy niskich obrotach – dodaj zawartość drugiej miski, czyli masę jajeczną i stopniowo dodawaj sypką zawartość z pierwszej miski (mąkę z składnikami) ciągle mieszając.
  4. W żeliwnej patelni wymieszaj cukier brązowy, śmietanę, cynamon, płynne masło i podgrzej metodą bezpośrednią w temperaturze 180 - 230°C przez około 2 minuty, by uzyskać karmel.
  5. Gdy na brzegach podgrzewanej masy karmelowej zaczną tworzyć się pęcherzyki, patelnię odstaw na bok.
  6.  Na masie ułóż krążki ananasowe – w środku połóż pełny krążek, a wokół niego połówki krążków.
  7. Krążki zalej przygotowanym wcześniej płynnym ciastem.
  8. Ciasto piecz metodą pośrednią (nie nad źródłem ciepła) w średniej temperaturze (175°C) przez około 40 - 50 minut. Ciasto jest gotowe, gdy nie przykleja się do drewnianej wykałaczki.
  9. Odstaw ciasto na 10 minut.
  10. Przełóż ciasto na paterę. W ty celu paterę połóż odwróconą, wewnętrzną stroną na patelnię z ciastem, chwyć oba naczynia i odwróć, aby ciasto odeszło od patelni i osiadło na paterze.
  11. Serwuj ciepłe lub ostudzone do temperatury pokojowej.

Z podanych składników uzyskamy 6 - 8 porcji. Czas przygotowania wynosi ok. 30 minut, a czas grillowania 45 - 60 minut. Rekomendujemy przygotowanie ciasta na grillu gazowym.