Wędzony łosoś na grillu

Akcesoria do grilla takie jak wędzarka oraz wiórki drewniane umożliwiają przygotowywanie aromatycznych wędzonych potraw. Używać ich można zarówno na grillu węglowym, jak i gazowym. Proces wędzenia szczególnie polecany jest do ryb, ale też do dziczyzny, baraniny, a nawet serów. Jeśli chcesz spróbować jak smakuje samodzielnie uwędzony łosoś, to wypróbuj nasz przepis.

Wędzony łosoś – składniki

  • filet z łososia – 1-1,5 kg
  • cukier – 0,5 kg
  • sól – 0,5 kg
  • pieprz mielony – 90 g
  • posiekany tymianek – 1 łyżka
  • wiórki z twardego drewna (jabłoń, cedr, pekan) moczone wstępnie przez 30 minut – 3 garści

Z podanych składników uzyskamy 10 porcji łososia.

Wędzony łosoś – przygotowanie

  1. Cukier, sól, pieprz oraz tymianek wymieszaj w misce.
  2. Filet z łososia umieść w przygotowanej mieszaninie i dokładnie obtocz.
  3. Całość wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
  4. Wyjmij łososia z lodówki 30 minut przed planowanym wędzeniem.

Wędzenie łososia na grillu gazowym lub węglowym

  • Grill gazowy lub węglowy rozgrzej do temperatury 200-240°C, czyli do zakresu odpowiedniego dla metody bezpośredniej.
  • Wędzarkę z wcześniej zamoczonymi wiórkami połóż na ruszt i zamknij pokrywę grilla.
  • Gdy drewno zacznie intensywnie dymić, obniż temperaturę.
  • Z filetów usuń przyprawy.
  • Filety z łososia połóż bezpośrednio na ruszt albo umieść w specjalnym koszu na ryby obok wędzarki w najzimniejszej strefie grilla.
  • Grilluj, a właściwie wędź łososia przez 1-1,5 godziny. Co 25 minut uzupełniaj wiórki w wędzarce, by cały czas podtrzymywać stan dymienia.
  • Łososia podaj zaraz po uwędzeniu.