Pstrąg z grilla z chipsami z batatów - kwintesencja smaku metodą pośrednią

W internecie mamy mnóstwo przepisów na pstrąga z grilla. Znane są metody które sugerują, że należy grillować pstrąga szybko z każdej strony po 10 minut. Jednak grillowanie ryb o wyjątkowej delikatności nie należy do łatwych. Warto pamiętać, że przy wysokiej temperaturze łatwo o zepsucie potrawy - niewłaściwa kontrola temperatury oraz brak odpowiednich narzędzi może sprawić, że pstrąg na naszym talerzu będzie daleki od ideału. Dlatego warto wypróbować metodę, która jest bezpieczna - skórka jest lekko zapieczona a mięso ryby robi się bardzo delikatne oraz niewysuszone. W tym wypadku zastosujemy metodę pośrednią podczas grillowania.

 

Warto również dodać, że ryba to nie wszystko. Ze smacznymi dodatkami oraz bukietem warzyw sprawi, że na długo zapamiętasz to danie.

Pamiętaj! Grillowanie to pójście o krok w stronę zdrowia, dlatego starajmy się przyrządzić pożywnie, kolorowo i ze smakiem - prosto z rusztu :).

 

Pstrąg z grilla z masłem czosnkowym z batatami:

Czas przygotowania: 20 minut + 120 minut marynowania
Czas grillowania: 30 - 35 min - metoda pośrednia.

  • 3 pstrągi
  • pęczek pietruszki
  • 2 cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 bataty


Masło czosnkowe:

  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie pstrąga  - etap pierwszy

Pstrąga przepłukujemy pod bieżąca wodą i wycieramy papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny wewnątrz i na zewnątrz. Nacieramy pstrąga solą oraz obsypujemy pieprzem. W dalszej kolejności owijamy rybkę folią oraz wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.

Przygotowanie masła czosnkowego

Masło ugnieść - tak, aby zrobiło się miękkie. Dosyp przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pietruszkę. Dopraw do smaku. Masło uformuj w małe kulki lub listki żeby zmieściło się do brzucha pstrąga. Zawiń we folię, a następnie przełóż do zamrażarki na min. 1 godzinę.

Przygotowanie batatów

Bataty obieramy, kroimy w cienkie talarki o grubości max. 5mm. Smarujemy olejem oraz posypujemy ulubionymi przyprawami. Jeśli chcemy ułatwić sobie grillowanie, warto to zrobić na specjalnym zestawie do szaszłyków Broil King. Pokrojone talarki nadziewamy na szpikulce do szaszłyków. Szpikulce stawiamy na stalową podstawkę.

Przygotowanie pstrąga - etap drugi

Do brzucha włóż dwa plastry cytryny, masło, oraz kilka gałązek pietruszki. Całą rybę posmaruj lub spryskaj olejem.

W tym wypadku warto przygotować rybę nie kładąc jej bezpośrednio na ruszcie. Tutaj pomoże nam kosz do grillowania marki Broil King. Natłuszczamy krateczki olejem lub spryskujemy. Kładziemy rybę na środek kosza i zaciskamy górną kratką. Pstrąg musi być ściśnięty - wtedy mamy pewność, że składniki nie wypłyną, a zapieczona skórka nie zostanie na ruszcie.

Grillowanie - pstrąg

Spryskaj ruszt olejem lub rozprowadź pędzelkiem. Włącz wszystkie palniki i ustaw je w pozycji Power Zone. Nagrzej grilla do temperatury 200°C. Wyłącz środkowy palnik i postaw bezpośrednio nad nim kosz z rybami. Gdy zamkniesz piekarnik, ustaw palniki w pozycji 180°. Grilluj z każdej strony po 15 minut.

Grillowanie - bataty

Kładziemy bataty na ruszt z lewej lub prawej strony obok kosza z rybami. Grillujemy 40 minut. Gdy wyciągniemy kosz z rybami, ustawiamy pokrętła w pozycji Power Zone. Bataty zostawiamy na ruszcie, aby zrobiły się w miękkie w środku.

 

 

Jak ściągamy pstrąga

Stawiamy drewnianą deskę na półce bocznej. Kosz z rybami wyciągamy z grilla i kładziemy kratką pokrywającą do dołu. Odpinamy kratkę i wyciągamy spód kosza. Ryby podważamy oraz kładziemy w całości na talerz.

 

1.

 

2.

 

3.

 

Smacznego :)