Lekkie dania z grilla - przepisy dla fanów mięsa i wegetarian

Grillowanie to nie tylko kiełbasa, mięsne szaszłyki czy kaszanka. Jeśli szukasz nowych kulinarnych inspiracji na pyszne dania z grilla, mamy coś dla Ciebie! Poznaj najlepsze i sprawdzone przepisy – zarówno na soczyste mięso z grilla, jak i dania, które pokochają wegetarianie!

Dania na grilla dla wielbicieli mięs

Grillowane mięso smakuje zupełnie inaczej niż mięso przygotowywane w jakiejkolwiek innej formie. Jeśli zrobimy to prawidłowo, odwdzięczy się głębokim smakiem, dymnym aromatem i niesamowitą soczystością.

Karkówka z grilla w musztardowej marynacie

Karkówka na grilla to ulubione danie wielu Polaków. Aby była idealnie soczysta, ważny jest nie tylko wybór mięsa, ale też temperatura grillowania i odpowiednia marynata. Grillowanie mięsa zamarynowanego zmiękcza je i nadaje przepyszny aromat, którego nie da się podrobić.
 

    Składniki:

    • 1 kg karkówki wieprzowej
    • 1/4 szklanki sosu sojowego
    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżka musztardy
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • Sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:

    1. W misce wymieszaj sos sojowy, oliwę z oliwek, posiekany czosnek, miód, musztardę, paprykę w proszku, sól i pieprz. To będzie Twoja marynata.
    2. Pokrój karkówkę na kawałki o równych rozmiarach.
    3. Włóż kawałki karkówki do woreczka foliowego lub miski i zalej je przygotowaną marynatą. Odstaw na co najmniej 30 minut (lub najlepiej na kilka godzin) do lodówki.
    4. Rozgrzej grill do średniej temperatury.
    5. Grilluj karkówkę przez około 10-15 minut z każdej strony, smarując pozostałą marynatą podczas obracania.
    6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

     

    Grillowane szparagi z boczkiem

    Mięso z grilla wcale nie musi być tłuste i ciężkostrawne. Jeśli szukasz przepisów na zdrowy grill, koniecznie musisz wypróbować grillowane mięso ze szparagami. Nie tylko genialnie smakuje, ale też świetnie wygląda na stole. Idealna przekąska na imprezę pod chmurką! Grillowane szparagi są bogate w witaminę C, kwas foliowy i aminokwasy.
     

      Składniki:

      • 500 g szparagów
      • 100 g plastra boczku
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • Sól i pieprz do smaku
      • Sok z połowy cytryny

      Sposób przygotowania:

      1. Oczyść szparagi, usuwając włókniste końcówki. Możesz to zrobić, łamiąc je.
      2. Następnie posmaruj szparagi oliwą z oliwek, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
      3. Owiń każdy szparag plastrem boczku. Możesz też użyć wykałaczek do spięcia boczku.
      4. Rozgrzej grill do średniej temperatury i umieść szparagi z boczkiem na ruszcie.
      5. Grilluj przez około 5-7 minut, często obracając, aż boczek stanie się chrupiący, a szparagi będą miękkie i lekko zrumienione.
      6. Podawaj natychmiast, jako przystawkę lub dodatek do głównego dania.

      Kurczak grillowany w sosie barbecue

      Kawałki kurczaka w domowym sosie barbecue to lekkostrawne danie, które pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci. Grillowany drób jest bardzo delikatnym mięsem, które przy odpowiedniej marynacie dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli jesteś wielbicielem dań na ostro, sos barbecue może zastąpić pikantna marynata.
      u

      Składniki na sos barbecue:

      • 1/2 szklanki ketchupu
      • 1/2 szklanki octu jabłkowego
      • 1/2 szklanki brązowego cukru
      • 1/4 szklanki melasy
      • 2 łyżki sosu Worcestershire
      • 2 łyżki musztardy
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1 łyżeczka mielonej papryki
      • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/4 łyżeczki pieprzu

      Składniki na kurczaka:

      • 4 filety z kurczaka
      • 1 szklanka sosu barbecue
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
      • Sól i pieprz do smaku

       

      Sposób przygotowania:

      1. W rondlu na średnim ogniu połącz ketchup, ocet jabłkowy, brązowy cukier, melasę, sos Worcestershire, musztardę, sok z cytryny, mieloną paprykę, mielony kumin, sól i pieprz.
      2. Gotuj sos, mieszając często, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki dokładnie się połączą. Po osiągnięciu wrzenia zmniejsz ogień i gotuj przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
      3.  Odstaw sos barbecue do ostygnięcia.
      4. W misce wymieszaj sos barbecue, oliwę z oliwek, paprykę w proszku, sól i pieprz. To będzie Twoja marynata.
      5. Umieść filety z kurczaka w misce lub worku foliowym i zalej je marynatą. Odstaw na co najmniej 30 minut (lub najlepiej na kilka godzin) do marynowania w lodówce.
      6. 6. Rozgrzej grill do średniej temperatury.
      7. Grilluj filety z kurczaka przez około 6-8 minut z każdej strony, smarując pozostałą marynatą podczas obracania, aż mięso będzie dobrze przypieczone i osiągnie odpowiednią temperaturę wewnętrzną (ok. 75°C).
      8. Podawaj kurczaka z sosem barbecue i ulubionymi dodatkami, takimi jak sałatka lub pieczywo.

        Danie z grilla w wersji wegetariańskiej 

        Pyszne potrawy z grilla wcale nie muszą zawierać mięsa! Domowa sałatka z grillowaną papryką, kolorowe szaszłyki z chrupiącymi warzywami, a nawet grillowane owoce są nie tylko zdrowe, ale też pyszne – idealne dla wegetarian i nie tylko. Oto nasze ulubione przepisy na bezmięsne potrawy z grilla.

        Sałatka z grillowanych warzyw

        Klasyczne sałatki Ci się znudziły? Dla urozmaicenia warto grillować warzywa. To banalnie prosty sposób na zdrowy grill – a taka sałatka stanie się fantastycznym dodatkiem do dowolnej mięsnej grillowanej potrawy.
         

          Składniki:

          • 2 cukinie
          • 2 papryki (różne kolory)
          • 1 bakłażan
          • 1 cebula czerwona
          • 2 pomidory
          • 3 łyżki oliwy z oliwek
          • Sól i pieprz do smaku
          • Sok z 1 cytryny
          • Świeże zioła (posiekane, 2 łyżki)

          Sposób przygotowania:

          1. Pokrój cukinie, papryki, bakłażana, cebulę i pomidory na duże kawałki.
          2. W misce wymieszaj warzywa z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
          3. Grilluj warzywa na grillu przez około 10-15 minut, aż staną się lekko zrumienione i zmiękną.
          4. Przełożone grillowane warzywa do miski, skrop sokiem z cytryny i posyp ziołami.
          5. Delikatnie wymieszaj i podawaj na ciepło lub na zimno

          Warzywne kolorowe szaszłyki z serem halloumi

          Pyszne grillowane warzywa zaserwować można nie tylko w formie sałatki, ale także szaszłyków. Takie szaszłyki warzywne warto podać z sosem (np. czosnkowym) lub podać do tego grillowane sery (np. camembert czy halloumi).
           

            Składniki:

            • 2 papryki (różne kolory)
            • 1 cukinia
            • 1 cebula czerwona
            • 8 pieczarek
            • 2 łyżki oliwy z oliwek
            • Sól i pieprz do smaku
            • Sos do wyboru (np. czosnkowy lub jogurtowy)
            • Kawałki sera halloumi

            Sposób przygotowania:

            1. Pokrój papryki, cukinię, cebulę, ser i grzyby na równe kawałki.
            2. Na drewnianym patyczku nadziewaj warzywa i ser na przemian.
            3. Skrop szaszłyki oliwą z oliwek i posyp solą oraz pieprzem.
            4. Grilluj szaszłyki na grillu przez około 10-15 minut, często obracając, aż warzywa staną się miękkie i delikatnie zrumienione.

            Grillowane ananasy

            Deser z grilla? To możliwe! Grillowane owoce to coś, co z pewnością pokocha każdy wielbiciel słodkości. Takie ananasy można podawać z czekoladą, ulubionym sosem, a nawet lodami.
             

              Składniki:

              • 2 ananasy
              • 1/4 szklanki miodu
              • 2 łyżki soku z cytryny
              • 1 łyżka startego imbiru
              • 1 łyżeczka cynamonu

              Sposób przygotowania:

              1. Obierz i pokrój ananasy na grube plastry lub kawałki.
              2. W misce wymieszaj miód, sok z cytryny, imbir i cynamon.
              3. Skrop ananasy przygotowanym sosem i pozostaw do zamarynowania przez 15-20 minut.
              4. Grilluj ananasy na grillu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż się skarmelizują.
              5. Podawaj grillowane ananasy na gorąco lub na zimno.

              Dania z grilla nie muszą być nudne! Mamy nadzieję, że przetestujesz którąś z naszych propozycji. Gwarantujemy, że zaskoczą Twoich gości!