Jak przygotować kurczaka na grillu Broil King?

Grillowanie kurczaka na rożnie – sztuka absolutnej soczystości

Kurczak to mięso, które ma chyba najwięcej fanów. Może się jednak dość szybko znudzić. Z grillami marki Broil King odkryjesz nowe wymiary jego smaku, eksperymentując z różnymi metodami przygotowania. Bez względu na to, czy preferujesz kurczaka z rożna, stojaka, rusztu czy płyty żeliwnej, grille gazowe Broil King oferują niezliczone możliwości kulinarnej kreacji. W tym artykule pokażemy Ci, jak wygląda grillowanie kurczaka na Broil King w każdym z tych sposobów.

Chcesz przygotować soczystego kurczaka z grilla? Rożen do kurczaka to nie tylko sposób na idealnie przyrumienioną skórkę, ale też gwarancja soczystego mięsa. Kurczak obracający się na rożnie równomiernie wypuszcza soki, co sprawia, że mięso nie jest suche. Grillowanie na rożnie jest najlepszym sposobem na przyrządzenie dużych kawałków mięsa, takich jak całe kurczaki. Dzięki płomieniom bezpośrednim rożen do kurczaka pomaga uzyskać chrupiącą skórkę.

Krok 1

  • Wyjmij ruszty oraz górną półkę, jeśli jest taka konieczność. W modelach Monarch, Signet i Sovereign półkę należy ustawić pod kątem 90 stopni.

Krok 2

  • Umieść brytfannę lub aluminiową tackę pod kurczakiem, a następnie napełnij ją wodą z dodatkiem cebuli, piwa, wina lub soku. Odparowujące płyny nadadzą dodatkowego smaku mięsu.

Krok 3

  • Umieść pierwszy szpikulec w taki sposób, aby po nadzianiu kurczaka był pośrodku grilla. Szpikulce Broil King mają ostre zakończenia, co ułatwia nadziewanie kurczaka i umocowanie nóżek.

Krok 4

  • Umieść mięso tak, aby było równomiernie rozłożone i załóż drugi szpikulec. Poluzuj odważnik i ułóż koniec pręta na blacie kuchennym. Cięższa strona kurczaka opadnie na dół.

Krok 5

  • Zakręć odważnik po przeciwnej stronie. Następnie łóż pręt z mięsem do silnika na grillu.

Krok 6

  • Przed pieczeniem przypraw kurczaka ulubionymi ziołami i przyprawami. Nie musisz rozgrzewać grilla wcześniej. Zapal palnik i ustaw go na maksymalną moc. Piecz przez pierwsze 30 minut.

Krok 7

  • Po 30 minutach zmniejsz moc palnika do połowy, aby kontynuować pieczenie mięsa. Aby upewnić się, że danie jest gotowe, użyj termometru.

 

Jak grillować kurczaka na stojaku?

 

Podudzia z kurczaka pieczone na stojaku to jego z ulubionych dań dzieci. Ich przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga od nas nieustannego pilnowania grilla. Co więcej, stojak do grilla Broil King wyposażony jest w brytfannę, w której możesz od razu przygotować kurczaka na grillu oraz niezbędne dodatki do mięsa. Oto przepis na udka kurczaka na Broil King:

Krok 1

  • Rozpocznij od dokładnego umycia i osuszenia mięsa. Warto też naciąć skórkę na podudziach, w miejscu, gdzie będą zawieszone na stojaku.

Krok 2

  • Delikatnie posmaruj mięso olejem i dodaj ulubione przyprawy. Tak zamarynowane podudzia włóż do lodówki na 2-3 godziny (choć lepiej jest przygotować je dzień wcześniej).

Krok 3

  • Pokrój ulubione warzywa, również posyp je tą samą mieszanką przypraw i ziół. Możesz też skropić je sokiem z owoców dla większej soczystości. Umieść warzywa w brytfannie, którą umieścisz pod stojakiem.

Krok 4

  • Rozgrzej grill marki Broil King, ustawiając pokrętła w pozycji „high”. Gdy temperatura osiągnie 170°C, zmniejsz ogień na środkowych palnikach do minimum, a na zewnętrznych ustaw na poziomie „medium”.

Krok 5

  • Umieść stojak z na środkowych rusztach i zamknij pokrywę. Grilluj mięso przez około godzinę, obracając je co jakiś czas.

 

Soczysta pierś z kurczaka z grilla, czyli tradycyjne grillowanie na ruszcie

Grillowanie na grillu Broil King przy użyciu tradycyjnego rusztu jest łatwe i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Ruszt nadaje mięsu charakterystyczny, lekko dymny smak oraz wzorek. Najlepiej sprawdzi się do tego pierś z kurczaka. Dobrze jest ją wcześniej zamarynować np. w mieszance oleju, czosnku i ziół lub pikantnej marynacie na bazie sosu Sriracha.

 

Krok 1

  • Jak przygotować kurczaka na grillu? Zacznij od zamarynowania go w ulubionych przyprawach przez co najmniej 30 minut (a najlepiej pozostaw na całą noc). Na 2 godziny przed umieszczeniem na grillu, natrzyj mięso miodem lub cukrem.

Krok 2

  • Rozgrzej grill gazowy Broil King do średniej temperatury.

Krok 3

  • Umieść kawałki kurczaka na ruszcie.

Krok 4

  • Grilluj przez około 15 minut, kilka razy go przewracając. Kluczem do zachowania idealnej soczystości jest smarowanie oliwą każdej strony kurczaka po każdym odwróceniu. Gwarancja soczystego kurczaka na Broil King!

 

 

Przepis na kurczaka z grilla przy użyciu płyty żeliwnej

Płyta żeliwna pozwala nam swobodnie grillować w tym samym czasie nie tylko kurczaka, ale także warzywa, ryby i inne potrawy z grilla. Ułatwia też przygotowywanie bardzo małych kawałków mięsa, takich jak pokrojona w kostkę pierś (np. do sałatki Cezar). To czyni płytę bardzo wszechstronnym gadżetem. A tak przygotowana pierś kurczaka z grilla jest idealnie soczysta i pełna smaku.

Krok 1

  • Przygotuj kurczaka, krojąc go, marynując lub przyprawiając tak, jak lubisz.

Krok 2

  • Umieść płytę żeliwną w miejscu rusztów w grillu gazowym marki Broil King. Rozgrzej ją do średniej temperatury.

Krok 3

  • Umieść kurczaka na rozgrzanej płycie żeliwnej na ryflowanej stronie. W ofercie marki znajdziesz szeroki wybór dwustronnych płyt żeliwnych dla wszystkich modeli takich jak grille gazowe Broil King z serii Monarch, Royal, Baron czy Imperial. Prążkowana strona idealnie nadaje się do grillowania mięs i warzyw.

Krok 4

  • Grilluj kurczaka na płycie żeliwnej przez 2-3 minuty z każdej strony, obracając go kilka razy, aż mięso będzie gotowe. Nie przeciągaj tego zbyt długo, aby mięso nie stało się twarde.

 

Akcesoria Broil King ułatwiają grillowanie kurczaka – co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Mnogość opcji przygotowywania tego mięsa sprawia, że grillowanie na gazie staje się prawdziwą przyjemnością. Odkryj w sobie pasję, jaką jest grillowanie na grillu Broil King!