Dlaczego grille z Ameryki Północnej?

Made in USA oznacza jakość

Na rynku krajowym od dwóch lat wyraźnie rysuje się trend zainteresowania renomowanymi markami grilli z Ameryki Północnej. Na coraz powszechniejszych akademiach grillowych, eventach grillowania, okolicznościowych imprezach, potrawy z grilla serwowane są z rusztów marek takich jak Broil King. Nie wszystkim wiadome jest, że marka ta pochodzi z Ameryki Północnej - matki grillowania. Przybywa dilerów i dystrybutorów wobec niesłabnącego zainteresowania grillami. Czy grozi nam grillomania? W czym tkwi, pomimo cen, ta moc i prestiż grilli?

Skąd nagle tak rosnące zainteresowanie grillami gazowymi?

Na takie i inne pytania drogą analizy wspólnie podejmiemy próbę odpowiedzi. A może po prostu w dalszym ciągu zachłyśnięci stylem życia zachodu, powielamy bezkrytycznie wszystkie trendy i nawyki, aby tylko iść z duchem czasu. Jedno jest pewne - Ameryka Północna ciągle zaskakuje nie tylko nasz kraj, ale cały świat. Przecież tylko ostatnie lata pokazują, że innowacje, które obecnie zmieniają świat, typu telefonia komórkowa, Internet, Facebook rodziły się w Ameryce Północnej, głównie w USA. Póki co, wszystko co innowacyjne, nowe, inne, wymyślone pracą najtęższych umysłów ma swoją genezę w USA. USA stało się krajem, który wytycza trendy, style życia, inne percepcje, wprowadza w rynek produkty z najwyższej półki, bo zawsze dba o swój prestiż i zaufanie. Na bazie tych dywagacji śmiało można stwierdzić, że grille amerykańskie z samego faktu, że są produkowane w USA lub Kanadzie są produktami najwyższej półki. Nie ma w tym cienia fanaberii.

Grille tworzone z pasją

Materiały do obudowy są z austenitycznych stali szlachetnych odpornych na korozję z hut amerykańskich, dwustronne ruszty wykonane są z żeliwa, czyli doskonałego akumulatora ciepła, lekkie piekarniki typu Therma-Cast wykonane są z odlewów aluminium odpornych na korozję i spaczenia w wyższych temperaturach, niektóre elementy dodatkowo pokryto żaroodporną emalią. Systemy generowania ciepła Tube lub Dual-Tube, jako rozwiązania chronione patentem, nie mają sobie równych w przypadku grilli gazowych. Równomierny rozkład temperatury zapewnia grillowanie, które spełnia każde oczekiwanie. System aromatyzerów zapobiega kontaktowi tłuszczu z płomieniem, tym samym zapobiega jego spalaniu, a jest to czynnik najważniejszy w aspekcie zdrowego grillowania. Każdy model mimo niezmiennych rdzennych rozwiązań jest inny designem stworzonym z myślą dla każdego o indywidualnych upodobaniach. Zaprojektowano kombajny, które zastępują kuchnię domową z najdrobniejszym detalem, albo małe, manewrowe kilkupalnikowe, wystarczające na  rodzinne grillowania. Na dodatek gwarancja na parę dobrych lat, rozwinięty serwis, dystrybucja dilerowska - to wszystko pod ścisłym nadzorem, aby prestiż i zaufanie do marki zawsze było na najwyższym poziomie. Grill takich marek kupujemy na kilka lat.  Nie bez kozery można stwierdzić, że z takimi grillami grillowanie staje się pasją i sztuką.

Grill wart swojej ceny

Czy warto pokusić się o tanią chińszczyznę, w której wszystko wykonane jest z materiałów o niesprawdzonym składzie, metalu w niesprawdzonych manufakturach, niewiadomego montażu, niewiadomej produkcji?  W tej sferze produktów gra jest nie warta świeczki. Grill wynaleziono w Ameryce, jego ewolucja poprzez amerykański snobizm do grillowania nastąpiła w Ameryce, wszystkie patentowe udoskonalenia opracowano w Ameryce. Ten specyficzny produkt nie ma żadnej znaczącej konkurencji wywodzącej się z Europy lub Azji.  Świadczy to niezmiennie tylko o tym , że póki co w swojej kategorii jest najlepszy i niezastąpiony.
Na rynku krajowym amerykańskie marki cieszą się niebywałym powodzeniem. Z informacji obiegowej (nie medialnej) klienci dowiadują się o klasie produktu i zyskują zaufanie. Firmy doskonale zadbały o rozwinięcie sieci dystrybucji i sieci serwisowe. Zakup grilla topowych amerykańskich marek staje sią zakupem z pełną gwarancją pod każdym względem.

Przystosowane do twoich potrzeb

Na rynku są dostępne grille węglowe, gazowe, elektryczne, a każdy z nich ma sugerowane miejsce i użytek. Grille węglowe, nieaglomeracyjne znakomicie nadają się na grillowanie poza miastem, grille gazowe dedykowane są w podmiejskie zacisza ogrodowe, altany i tarasy, z kolei grille elektryczne znakomicie wypełniają lukę na osiedlach blokowych, sprawdzają się na balkonach, tarasach w silnie zurbanizowanych enklawach, gdzie prywatność jest ograniczona. Są też grille turystyczne, przenośne, składane, z możliwością łatwego umieszczenia w bagażniku samochodu, nadające się na piknik nad wodą, na polanie, na błoniach.