Grill elektryczny do apartamentu

Dylemat zakupu

Dla większości aglomeracyjnej populacji zamieszkującej budownictwo wielorodzinne temat grillowania jest tematem pozbawionym sensu lub pchniętym do lamusa, bo od razu rodzi szereg wątpliwości i mnóstwo pytań bez odpowiedzi. Bo niby jak grillować na piątym czy dziesiątym piętrze, na balkonie w bliskości sąsiadów z każdej strony, kiedy aromat grillowanych potraw, powietrze z lekka zadymione wkrada się w rewiry sąsiedztwa, naruszając kanony i normy współżycia? Grillowanie na węglu w każdym wymiarze jest wykluczone, bo interwencja sąsiedztwa i w konsekwencji mandat Straży Miejskiej są możliwymi następstwami (mimo że zakaz grillowania nie jest objęty prawem). Z kolei grillowanie gazowe z prawie czystym spalaniem i znikomą emisją produktów spalania jest dopuszczalne, stosowane i praktykowane. Kłopotem jest transport butli gazowej na wyższe partie piętrowe budynku i konieczność dysponowania odpowiednią przestrzenią adekwatną na niemały rozmiar grilla. Na rynku są dostępne grille gazowe o zwartej konstrukcji i niewielkich rozmiarach (grille Broil King GEM czy Porta-Chef w wersji z wózkiem lub w wersji turystycznej) dedykowane do użycia na balkonach lub tarasach budynków wielorodzinnych. Pozostaje jednak w naszej naturze awersja do używania i przechowywania butli gazowych w budynkach o wysokim współczynniku gęstości zaludnienia. Wobec takiego stanu rzeczy pozostaje tylko opcja grillowania na grillach elektrycznych. Grillowanie bezpieczne, czyste, ekologiczne, wygodne, mało-obsługowe.


Nowa technologia w grillach elektrycznych

Samoczyszcząca grzałka – źródłem ciepła jest grzałka dużej mocy. Zewnętrzna powłoka grzałki wykonana jest z materiału o właściwościach samoczyszczących, co sprawia, że skapujący olej z potraw podczas grillowania bezpośredniego (tradycyjnego) nie przylepia się do ścianek grzałki i nie przypala.
Gładka powierzchnia wewnętrzna misy –  powierzchnia wewnętrzna misy paleniskowej jest gładka, śliska, a to umożliwia łatwy i swobodny spływ oleju i gromadzenie się w misie ociekowej.
Bezstopniowa regulacja mocy grzałki – pozwala na precyzyjne ustawienie parametru temperatury w piekarniku (zamknięta pokrywa), tym samym możliwość kontroli jego stopnia nagrzania istotnej w przypadku metody pośredniej (konwekcyjnej), kiedy potrawy dochodzą w wydłużonym czasie do stanu upieczenia poprzez konwekcję ciepła. Regulacja również pozwala na kontrolę stopnia zadymienia podczas grillowania. Zbyt wysoka temperatura powoduje szybkie pieczenie i większe zadymienie stąd płynne obniżanie mocy grzałki umożliwia osiągnięcie stanu pieczenia przy zminimalizowanym zadymieniu, bez obawy o ingerencję w sąsiedztwo.

Zalety grilla elektrycznego

Szybkość i prostota obsługi –  to urządzenie plug and play. Wystarczy tylko grill włączyć i nagrzać do wymaganej temperatury.
Minimum obsługi  – nie wymagają paliwa, stąd wszystkie pochodne czynności w związku z jego użyciem są wyeliminowane, powierzchnia misy i spirali grzałki nie wymagają ciągłego czyszczenia z uwagi na samoczyszczące własności materiałów misy i grzałki.
Nagrzanie do 300°C – okrągła konstrukcja piekarnika i właściwości termoizolacyjne materiałów użytych do odlewu pokrywy i misy są gwarantem szybkiego nagrzania nawet do temperatury 300°C, co jest nieosiągalne w piekarniku kuchennym.
Niska cena użytkowania – grill zużywa 2,2 kWh, w przeliczaniu na zużycie węgla podczas grillowania na węglu i gazu w grillowaniu gazem, jest zużyciem bardziej ekonomicznym.
Łatwoustawność i oszczędność miejsca – grille są specjalnej zwartej konstrukcji używane w pozycji leżącej  lub stojącej, co pozwala na ustawienie urządzenia nawet w najbardziej ciasnym miejscu.
Użytkowanie niezależne od pory roku – grill elektryczny nie jest zasilany paliwem, które w temperaturze poniżej zera ma inne właściwości i wartość energetyczną (wartość opałowa), stąd grillować można nawet w ekstremalnych warunkach zimowych, kiedy temperatura jest poniżej zera, bez żadnej obawy o stan przewodów paliwowych, stan złączy, szczelność butli (bo ich nie ma).


Grille dedykowane do apartamentu

W dziedzinie grilli elektrycznych najlepiej sprawdzają się grille marki Outdoorchef. Od wersji leżącej po wersję stojącą do mobilnej. Zastosowano w nich najnowsze wytestowane technologie. Materiały użyte posiadają certyfikaty i nawet 3-letnią gwarancję. Estetyka i staranność wykonania są najwyższej klasy. Oryginalny design zaprojektowany z nowoczesnym wzornictwem. Są przystosowane do użytkowania i postawienia na zewnątrz niezależnie od warunków, a z dedykowanym pokrowcem ekspozycja całoroczna na zmienne warunki atmosferyczne jest jak najbardziej wskazana bez naruszenia ich stanu i wyglądu.