Wędzenie

Wędzenie potraw od dziesięcioleci jest znane w naszej kulturze. Kiedyś nasze babki, aby móc podać mięso na stół o każdej porze roku wędziły jego kawałki i trzymały w spiżarni. Dym sprawia, że woda z potraw wyparowuje, a sam produkt zostaje zakonserwowany i dłużej nadaje się do spożycia.
Dziś nie ma problemów z dostępnością mięs czy wędlin, ale chyba każdy mięsożerca uwielbia ten dymny posmak i aromat… Zresztą wędzić można także ryby, sery owoce i warzywa. Dobrym pomysłem na rozpoczęcie wędzarniczej przygody jest zaopatrzenie się w odpowiednią skrzyneczkę i wiórki drzewne lub pellet spożywczy. Na samym początku można także użyć folii aluminiowej, aby sprawdzić, czy to jest coś, co będziemy lubić i praktykować. Wędzić możemy na grillu gazowym czy też węglowym. Trzeba uważnie kontrolować temperaturę i zapobiegać jej dużym wahaniom. Pamiętajmy, że wędzenie to proces długotrwały zachodzący w niezbyt wysokich temperaturach. Można też grillować klasycznie - dodając jednak wiórka w celu uzyskania zapachu i delikatnego posmaku.

Drewienka i wiórki wędzarnicze różnią się mocą smaku i aromatu. Do delikatnych zaliczamy buk, jabłoń oraz wiśnię. Odrobinę mocniejsze są na przykład jadłoszyn czy orzech pekan. Najbardziej wyraźnego i dominującego smaku dodadzą hickory i whisky. Warto dobrać odpowiedni aromat to danego typu potrawy.

  • Jabłoń wspaniale podkreśli smak serów, warzyw, ryb, drobiu i wieprzowiny
  • Buk sprawdzi się przy serach, rybach, drobiu, wieprzowinie, baraninie, a także dziczyźnie.
  • Wiśnie polecamy używać do serów, warzyw, ryb, drobiu, wieprzowiny, baraniny i dziczyzny
  • Pekan wydobędzie smak ryb, drobiu, wieprzowiny, baraniny, dziczyzny i wołowiny
  • Jadłoszyn dedykowany jest do wieprzowiny, baraniny, dziczyzny i wołowiny
  • Whisky dzięki swojej intensywności będzie współgrać z serami, drobiem, wieprzowiną, baraniną, dziczyzną i wołowiną
  • Hickory harmonijnie połączy się z drobiem, wieprzowiną, baraniną, dziczyzną i wołowiną

Powyższe wskazówki są oczywiście tylko sugestią, każdy z nas posiada swój indywidualny zmysł smaku, który wybierze najbardziej odpowiednie dla nas połączenie. Wędzenie to ciekawa kulinarna przygoda, którą warto rozpocząć już podczas najbliższego grillowania. Pozwala ona poszerzyć nasze horyzonty i wyostrza zmysły zaskakując je oryginalnymi aromatami i niezapomnianymi wrażeniami smakowymi.